Monday, 2 May 2011

~Nilai Persahabatan Sebenar~

 
Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w. bersabda:
"Seseorang insan adalah terikut-ikut dengan adat kebiasaan sahabatnya.
Maka hendaklah kamu melihat dengan siapa kamu bersahabat'.
(Riwayat al-Tirmizi dan al-Hakim)


Benarlah kata-kata hikmah yang selalu kita dengar iaitu
"sahabat yang tidak jujur itu ibarat dapur yang berhampiran.
Jikalau pun kamu tidak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya.
Sahabat yang setia itu bagai pewangi yang mengharumkan.
Sahabat sejati menjadi pendorong impian.
Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah."


Sahabat suka dan duka kita kongsi bersama
silaturrahim kita hanya kerana Allah.
engkau ajarkanku erti hidup hanya untukNya
memberi keranaNya
menerima seadanya
Hidup bukan hanya untuk dunia semata
tapi untuk akhirat yang lebih utama..
ukhuwahfillah..


Mari sama-sama berlari untuk menjadi sahabat terbaik..untuk menggapai redha Allah.
Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan.
Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi.
Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan.
Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan.
Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Allah Swt.
Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan.
Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati.
Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti.
Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan.
Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga..


فَلَمَّا أَحَسَّ عِيسَى مِنْهُمُ الْكُفْرَ قَالَ مَنْ أَنصَارِي إِلَى اللّهِ قَالَ الْحَوَارِيُّونَ نَحْنُ أَنصَارُ اللّهِ آمَنَّا بِاللّهِ وَاشْهَدْ بِأَنَّا مُسْلِمُونَ
Maka tatkala Isa mengetahui keingkaran mereka (Bani Israel) berkatalah dia: ""Siapakah yang akan menjadi penolong-penolongku untuk (menegakkan agama) Allah?"" Para hawariyyin (sahabat-sahabatsetia) menjawab: ""Kami lah penolong-penolong (agama) Allah. Kami beriman kepada Allah; dan saksikanlah bahwa sesungguhnya kami adalah orang-orang yang berserah diri. 
(Surah Ali-Imran 3: Ayat 52)
~Diadaptasi dari iluvislam~

~Ketenangan yang dicari~


Kata pujangga, hidup dimulakan dengan tangisan, dicelahi oleh tangisan dan diakhiri oleh tangisan. Maksudnya hidup ini penuh dengan masalah, kesukaran dan kepahitan. Lihatlah betapa seorang bayi dilahirkan ke dunia dengan tangisan, apabila dewasa nanti hidupnya akan dicelahi oleh
tangisan dan akhirnya dia akan mati lalu dihantar ke kubur dengan tangisan juga.
Mereka yang pesimis dengan hidup sering mengatakan bahawa hidup hanyalah untuk menyelesaikan masalah (life is to solve problems). Sebaik selesai satu masalah,
masalah baru akan menjelama. Tidak lebih daripada itu.
Malah ada yang lebih pesimis lagi dengan mengatakan hidup hanyalah untuk menderita!
Itu bukan sikap seorang muslim. Jika kita mengutuk hidup bererti kita mengutuk Penciptanya (Allah). Sedangkan Allah tidak menjadikan hidup ini untuk menderita. Maha Suci Allah, Dia Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.  Hakikatnya, kita diciptakan untuk menikmatinya dan kemudian pulang ke akhirat untuk merasai kenikmatan yang abadi. Tetapi kita mesti berjuang untuk itu.
Jadi, hidup sebenarnya untuk berjuang, bukan untuk menderita.
Berjuang untuk menikmati kebahagian yang sementara demi mencapai kebahagian yang abadi!
Hidup di dunia ini penting kerana adanya akhirat. Justeru, kita mesti memanfaatkan kehidupan di dunia sebagai jambatan kebahagiaan akhirat.  Hukama ada berpesan, dunia diciptakan untuk manusia, manusia dicipta untuk akhirat. Soalnya, bagaimana memanfaatkan kehidupan dunia ini untuk akhirat? Apakah yang perlu kita cari dan perjuangan dalam kehidupan yang sementara ini?


CARILAH HATI YANG SEJAHTERA
Dalam hidup yang sementara ini kita dituntut mencari hati yang sejahtera (qalbun salim). Inilah kualiti hidup yang perlu dicari dan dinikmati. Dan ini jugalah 'syurga dunia' sebelum syurga akhirat. Malangnya ramai yang pentingkan kuantiti harta berbanding kualiti jiwa. Siang malam, manusia bertungkus-lumus menumpuk harta tanpa memperdulikan kesucian jiwa. Rumah semakin besar tetapi jiwa semakin sempit. Harta semakin melimpah tetapi hati semakin sakit.
Kualiti jiwa yang rendah menyebabkan timbulnya sifat mazmumah. Ini akan menimbulkan masalah kepada pemiliknya dan orang lain. Sifat marah, dendam, sombong, iri hati, hasad dengki dan sebagainya membunuh ketenangan dalam diri. Ini menyebabkan penyakit-penyakit lahiriah seperti darah tinggi,
lemah jantung, ulser, kanser, diabetes dan lain-lain.
Hubungan antara kesihatan hati (psikologi) dengan fisiologi ini telah lama diakui oleh pakar-pakar perubatan.
Tanpa ketenangan tidak ada gunanya kesenangan. Harta, wang, kuasa dan pangkat tidak boleh ditukar ganti dengan ketenangan jiwa. Sebaliknya kekurangan harta,
rendahnya jawatan atau pangkat, dapat ditampung oleh ketenangan jiwa.
Orang miskin yang sabar masih boleh menikmati kehidupan yang tidak boleh dinikmati oleh orang kaya yang ego. Sebaliknya, tanpa sifat qanaah, sihartawan sekalipun akan terus tersiksa oleh kemiskinan jiwanya. Itulah yang dimaksudkan oleh Rasulullah saw melalui sabdanya bahawa kaya sebenar ialah kayanya jiwa.


IMAN MAMPU MENAMPUNG KEKURANGAN
Ada enam perkara yang sangat penting dan kritikal dalam kehidupan manusia. Jika keenam-enam perkara itu stabil maka stabillah seluruh kehidupan. Perkara-perkara itu adalah kesihatan,
kewangan, kerjaya, ilmu pengetahuan, perhubungan dan kekeluargaan.
Jika semua perkara itu dapat dicapai dan berada dalam keadaan stabil, maka kehidupan juga akan stabil.
Sungguhpun begitu, dalam realiti kehidupan adalah sangat sukar untuk mencapai kestabilan dalam semua perkara itu. Jarang benar ada orang yang dapat mencapai semuanya.  Ada yang kaya tetapi kesihatan terganggu. Ada pula kesihatannya baik tetapi ada masalah dengan perhubungan sesama anggota masyarakat.
Begitulah lumrah dunia, tidak ada seorang manusia pun yang memiliki segala-galanya. Jika demikian, apakah jalan keluar kita untuk mencapai kestabilan dalam hidup? Jawabnya, kuatkanlah iman. Ini kerana iman akan dapat menampung kekurangan dalam perkara-perkara yang lain.
Jika seorang itu miskin, sakit, berpangkat rendah dan lain-lain kekurangan maka iman akan menampung kekurangan-kekurangan itu dengan sifat sabar, redha, qanaah, lapang dada dan tawakal.
Namun, tanpa iman segala kelebihan yang dimiliki akan tidak berguna. Tanpa iman, sikaya akan tamak dan tidak akan merasa cukup dengan kekayaannya, yang berkuasa akan menindas dan menzalimi, yang sihat akan lupa diri dan membuat kejahatan, yang banyak ilmu akan angkuh dan menghina orang lain.
Semua ini akan mengundang kebencian, ketidak puas hatian, kemarahan, kedengkian sesama manusia yang akhirnya akan menimbulkan krisis antara yang simiskin dengan yang sikaya, yang berkuasa dengan rakyat jelata, buruh dengan majikan dan lain-lain. Tegasnya, kualiti jiwa yang rendah (tanpa iman) itulah yang mencetuskan kemusnahan dalam hidup manusia. Dan untuk mengatasinya,
tidak ada jalan lain kecuali dengan meningkatkan kualiti hati!


KUALITI HATI
Mengapa soal hati sangat penting? Hati adalah kuasa penggerak di dalam diri manusia. Jika hati dikuasai kebenaran, nescaya ia menjana kebaikan. Sebaliknya jika hati dipenuhi kebatilan, ia akan melahirkan kejahatan. Hati yang dipenuhi kebaikan dan kebenaran adalah hati yang berkualiti. Ia mampu menghadapi apa juga cabaran atau masalah dalam hidup. Manakala hati yang dikuasai kejahatan dan kebatilan, adalah hati yang lemah. Ia akan goyah menghadapi masalah dan cabaran dalam hidup.
Bila hati tidak berkualiti, segala yang dilihat, difikir, dirasa dan dibuat serba tidak kena dan tidak puas.
Yang kaya, berkuasa dan ternama akan terus memburu kekayaan, keseronokan dan hiburan sehingga sanggup menempuh jalan yang salah untuk mencapai maksud yang tidak pernah puas. Mereka ini umpama meminum air laut, makin diminum semakin haus.
Atau memburu fata morgana – bahang yang sangat panas disangka air.
Zikrullah hakikatnya bukan sekadar menyebut atau menuturkan kalimah. Ada bezanya antara berzikir dengan "membaca" kalimah zikir. Zikir yang berkesan melibatkan tiga dimensi – dimensi lidah (qauli), hati (qalbi) dan perlakuan (fikli). Mari kita lihat lebih dekat bagaimana ketiga-tiga dimensi zikir ini diaplikasikan.


Sumber Text: Gentar Rasa
إِلاَّ تَنصُرُوهُ فَقَدْ نَصَرَهُ اللّهُ إِذْ أَخْرَجَهُ الَّذِينَ كَفَرُواْ ثَانِيَ اثْنَيْنِ إِذْ هُمَا فِي الْغَارِ إِذْ يَقُولُ لِصَاحِبِهِ لاَ تَحْزَنْ إِنَّ اللّهَ مَعَنَا فَأَنزَلَ اللّهُ سَكِينَتَهُ عَلَيْهِ وَأَيَّدَهُ بِجُنُودٍ لَّمْ تَرَوْهَا وَجَعَلَ كَلِمَةَ الَّذِينَ كَفَرُواْ السُّفْلَى وَكَلِمَةُ اللّهِ هِيَ الْعُلْيَا وَاللّهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ
Jikalau kamu tidak menolongnya (Muhammad) maka sesungguhnya Allah telah menolongnya (yaitu) ketika orang-orang kafir (musyrikin Mekah) mengeluarkannya (dari Mekah) sedang dia salah seorang dari dua orang ketika keduanya berada dalam gua, di waktu dia berkata kepada temannya: ""Janganlah kamu berduka cita, sesungguhnya Allah beserta kita."" Maka Allah menurunkan ketenangan-Nya kepada (Muhammad) dan membantunya dengan tentara yang kamu tidak melihatnya, dan Allah menjadikan seruan orang-orang kafir itulah yang rendah. Dan kalimat Allah itulah yang tinggi. Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.
(Surah At-Taubah 9:  Ayat ke 40)
~Diadaptasi dari iluvislam~

Keikhlasan Penawar KesulitanMalam itu seperti biasa aku bersiap-siap untuk ke tempat latihan 'breakdance' di Dataran Tanjongmas,Muar. Tiba-tiba badan aku terasa sakit-sakit lalu menjejaskan niatku untuk keluar.Mungkin badanku tidak dapat menanggung kepenatan setelah seharian aku membanting tulang membantu kawanku,
Pain memunggah barang-barang untuk dipindahkan ke Melaka.
Petang itu aku diminta untuk membantu Pain untuk memindahkan barang-barang ke stor sementara di Jasin,Melaka.Kebetulan ketika itu aku sememangnya sedang makan angin-angin kosong di rumah.
Lalu aku memintanya mengambil aku di rumah.
Sememangnya penat menggigit badanku sesudah selesai kerja-kerja memunggah.
Seterusnya kami meneruskan perjalanan ke Jasin.Setibanya di persimpangan lebuhraya Melaka,rakanku,Prof,berhenti tiba-tiba.Aku bertanya mengapa berhenti sedangkan destinasi masih lagi sejauh 10km.Dia sekadar menggaru-garu kepala menunjukkan meter minyaknya.Huh,patutlah.Kami mula memberi buah fikiran masing-masing,namun yang terbayang hanya stesen minyak,
yang terletak di pekan lebih kurang 8km lagi.
Kemudian,Usop,memberi idea dengan berkongsi minyak dengan motor sesiapa yang masih penuh.
Mulanya rakanku seorang lagi,Akim keberatan untuk membantu kerana dia bimbang untuk mengeluarkan wangnya yang hanya tinggal beberapa keping wang biru untuk mengisi minyak.
Tiba-tiba hatiku terdetik untuk menanggung wang minyak Akim.Aku menyeluk sakuku,namun yang ada hanya RM10.Aku mula berfikir,"Apa salahnya aku bayarkan.
Lagipun situasi sedang gawat ni,lagi-lagi nak hampir maghrib".
Tanpa bercerita panjang,aku meyakinkan Akim yang aku akan membayar minyaknya.Dengas sebulat suara,Usop lincah menunjukkan kepakarannya.Alhamdulillah,
motor Prof dapat hidup semula.Kami meneruskan perjalanan.
Setelah sampai,kami meneruskankerja-kerja memunggah barang.Walaupun kepenatan,tetapi aku gembira dapat membantu rakanku serta melayan kerenah mereka.
Tepat ke pukul 6,kami singgah ke stesen minyak dan terUskan perjalanan pulang.
Sesudah mandi,aku merasa sangat penat.Aku nekad mengambil langkah ke bilik lalu aku menghempaskan badan ke katil.Ya Allah,penatnya.Aku mengalihkan pandangan ke jam dinding.
Tak apalah,baru ke pukul 8.Masih ada masa untuk rehat sebentar sebelum pergi latihan.
Aku terjaga dari tidur pada pukul 9.45,lalu aku segera mengambil wuduk dan menunaikan Isyak.Setelah selesai aku bergegas menukar pakaian.Tiba-tiba aku dapati kunci keretaku tiada.Aku bertanyakan ibu,lalu ibu berkata abangku sudah membawanya bersiar-siar.Aku merasa sangat geram.Dengan perasaan marah,aku segara mengambil topi keledarku,lalu aku nekad untuk berjalan kaki kira-kira 4km.
Ketika dalam perjalananku,aku didatangi seorang lelaki berpakaian gelap yang sedang menunggang motor yang berhenti tiba-tiba di hadapanku.Dia lekas memanggil namaku.
Pada mulanya aku berasa syak wasangka kepada  lelaki itu,namun aku merasa lega tatkala mendengar suaranya.Rupanya Akim.Kebetulan pula dia terjumpa aku di bahu jalan,
lalu dia menawarkan aku menumpang motornya.
"Takpelah,bro.Kan petang tadi kau dah 'tolong' aku"katanya.
Aku tersentak seketika dengan kata-katanya itu.Perasaan amarahku sebentar tadi dengan segera bertukar gembira.Memang benarlah,Allah Maha Adil.Dia sentiasa mengurniakan rezeki kepada hamba-hamba-Nya,tidak mengira susah mahupun senang.Kesusahan rakanku petang itu dapat diselesaikan dengan bantuanku.Dan siapa tahu,malam itu aku pula dibantu.Terima kasih, ya Allah.
"Aku mula  sedar, daripada perbuatan kecil mahupun besar, masing-masing mempersoalkan keikhlasan, walhal keikhlasan itu adalah terbitnya dari dasar hati."